آموزشارز دیجیتالمفاهیم پایه

کریپتوکارنسی در ۵ دقیقه

این مقاله به شما کمک می‌کند کمتر از ۵ دقیقه با مفاهیم پایه بازار ارزهای دیجیتال آشنا شوید.

رمزارز یا ارز دیجیتال؟!!

با توجه به اینکه معادل واژه‌ی کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) در فارسی به ارز دیجیتال یا رمز ارز تغییر ماهیت داده است، لازم است تفاوت ارز دیجیتال و رمز ارز را بدانیم:
ارز دیجیتال لزوما ارز رمزنگاری شده و مبتنی بر بلاکچین نیست و از تکنولوژی بلاکچین بهره نمی‌برد و همینظور تراکنش‌های آن‌ها نیز بر شبکه بلاکچین اتفاق نمی‌افتد.
به‌طور مثال شما هنگام استفاده از PayPal یا کارت‌های بانکی، در حال استفاده از ارز دیجیتال هستید.
تفاوت اصلی ارز دیجیتال و رمز ارزها در ماهیت آن‌ها نهفته است، ماهیت رمز ارز مبتنی بر رمزنگاری و شبکه بلاکچین است اما برای ارز دیجیتال این رمزنگاری صرفا برای ایجاد امنیت ایجاد می‌شوند و در ذات خود هیچ وابستگی به رمزنگاری ندارند.

شبکه بلاکچین

بلاکچین یا دفتر کل توزیع، نوعی از پایگاه داده (DataBase) است. بلاکچین دارای خصوصیات منحصر به فردی است و قوانین مشخصی درباره اضافه کردن دیتا دارد. یکی از مهم‌ترین نکاتی که این فناوری را برای توسعه رمز ارزها مناسب کرده است، غیرممکن بودن دست‌کاری یا تغییر داده بعد از ذخیره سازی است.

کوین چیست؟

بیت کوین به‌عنوان اولین رمز ارز با تراکنش‌هایی است که کاملا رمزنگاری شده‌اند و تایید این تراکنش‌ها توسط استخراج کننده‌های سراسر جهان انجام می‌شود و تمامی تراکنش‌ها برروی بلاکچین ذخیره می‌شوند و قابل دسترس هستند.
پیدایش بیت‌کوین باعث تحولی عظیم در ساختار معاملات مالی غیر متمرکز شد و زیربنایی برای ایجاد توکن‌های جدید در فضای بلاکچین را فراهم کرد، که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تفاوت کوین و توکن

همانطور که در توضیحات ساختار بیت‌کوین اشاره کردیم، برای آنکه یک رمز ارز در شبکه قرار بگیرد، باید ساختار کوین بودن را رعایت کند. کوین (Coin) رمز ارزی است که بلاکچین اختصاصی خود را دارد و می‌توان از آن به‌عنوان واسط پرداخت استفاده کرد و باتوجه به اینکه یک کوین، بلاکچین اختصاصی خود را دارد، آدرس اختصاصی برای انتقال را نیز دارا می‌باشد.‌
در توضیح توکن می‌توان گفت، رمزارزی که بلاک‌چین مستقل خود را ندارد و بر روی شبکه‌های دیگر مانند بیت‌کوین، اتریوم و … قابلیت جابجایی را دارند.
بیت کوین (Bitcoin)، اتریوم (Ethereum)، ریپل (Ripple)، لایت کوین (Litecoin)، بیت کوین کش (Bitcoin Cash)، کاردانو (Cardano) و صدها ارز دیجیتال دیگر که بلاکچین‌های اختصاصی خود را دارند در دسته‌بندی کوین‌ها جای می‌گیرند.
یکی از سایت‌های مرجع برای بررسی توکن یا کوین بودن یک رمز ارز، کوین مارکت گپ (CoinMarketGap) است.

اطلاعات استیبل کوین تتر

تفاوت بیت‌کوین، آلت کوین و استیبل کوین

آلت کوین altcoin به هر رمز ارزی گفته می‌شود که بیت کوین نیست . چندی از آلت کوین‌ها در واقع انشعاب‌هایی از بلاکچین بیت‌کوین هستند که با کمی تغییرات شکل منحصر به فرد خود را پیدا کرده‌اند، مانند دوج کوین (DogeCoin) و لایت کوین (Litecoin) اولین آلت کوین تاریخ می‌باشد که در سال ۲۰۱۱ با انشعابی از بیت‌کوین شد.
در سمت دیگر آلت کوین‌هایی هستند که بلاکچین اختصاصی خود را دارند و مانند بیت‌کوین باز نیستند و نمی‌توان با انشعاباتی کوچک آلت کوین جدیدی درست کرد، مانند اتریوم (ETH) ، مونرو (MONRO) و ریپل (XRP).
ویژگی مشترک این آلت کوین‌ها در این است که هر کدام از آن‌ها بلاکچین اختصاصی خود را دارند که تمام تراکنش‌های آن‌ها انحصارا در بلاکچین مخصوص به خودشان ثبت می‌شود.
در این میان استیبل کوین‌ها، انواعی از رمز ارزها هستند که ارزش آن‌ها به پول فیات مانند دلار آمریکا، سایر کوین‌های ارزشمند، فلزات گران‌بها و یا ترکیبی از این سه می‌باشند و دلیل این وابستگی‌ها تلاش برای ثابت نگه داشتن قیمت آن‌ها است و این یعنی یک استیبل‌کوین بدون توجه به شرایط بازار همیشه قیمت ثابتی دارد. از معروف‌ترین استیبل کوین‌ها می‌توان به تتر(Tether)، یو.اس.دی.سی (USDC) و بی.یو.اس.دی (BUSD) یا همان دلار بایننس اشاره کرد که همیشه قیمتی معادل ۱ دلار آمریکا را دارند.

انواع شبکه‌ها

همانطور که در توضیح کوین گفته شد، یکی از شرایط کوین‌ها داشتن شبکه منحصر به فرد برای انتقال آن کوین و همینطور توکن‌های شبکه‌ی مربوطه است که مشخصا تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. به‌عنوان مثال شبکه انتقال بیت کوین نسبت به شبکه انتقال اتریوم، دارای سرعت پایین‌تر و مقیاس‌پذیری کوچک‌تری است. هدف از ایجاد شبکه های مختلف، افزایش سرعت، مقیاس پذیری  و کاهش کارمزدها است. در ادامه معروف‌ترین شبکه‌ها را معرفی خواهیم کرد:

شبکه ERC20

از سرعت بالا و کارمزد کمتری نسبت به شبکه بیت کوین برخوردار است. این شبکه باعث می‌شود ایجاد یک توکن جدید بسیار ساده‌تر شود. هم‌اکنون بیش از ۹۵ درصد از ارزهای دیجیتال بر روی شبکه اتریوم ایجاد شده‌اند. 

شبکه BEP2 و BEP20

تا قبل از این، تمامی قراردادهای هوشمند برروی ERC20 قابل اجرا بودند. این شبکه در سال ۲۰۱۹ توسط صرافی بایننس ایجاد شد. BEP2 استاندارد ایجاد توکن در این شبکه است و BEP20 استاندارد شبکه بایننس اسمارت چین است و از سرعت و مقیاس‌پذیری بیشتری نسبت به BEP2  برخوردار است. باید گفت کوین بومی این بلاکچین، بایننس (BNB) است.

شبکه TRC20

این شبکه را به‌عنوان ارزن‌ترین شبکه انتقال رمز می‌شناسند چرا که کارمزد جابه‌جایی رمزارز در این شبکه بسیار ناچیز است و تراکنش‌ها با سرعت بسیار بالایی پردازش می‌شوند. این شبکه متعلق به بلاک‌چین ترون می‌باشد.

انواع بازارهای معاملاتی

به دلیل نوسانات بسیار بزرگِ بازار رمز ارزها، جذابیت آن برای تحلیل‌گران چندبرابر و تبدیل به قطب فعالیت معامله‌گران بسیار بزرگ دنیا شده است. با توجه به تفاوت سلایق بین انواع معامله‌گران، این سیستم در پی پاسخگویی به این سلایق اقدام به ایجاد ۳ بازار معاملاتی اصلی کرده است.

بازار SPOT

مستقیم‌ترین بازار معاملاتی در دنیای رمز ارزها است که نحوه انجام معاملات در این بازار به شکل بازار بورس سهام می‌باشد و در ازای پرداخت سرمایه، سهام شرکت مد نظر خریدرای می‌شود و در ازای پرداخت هر رمز ارز، رمز ارز دیگری دریافت می‌کنید. شرط اصلی این بازار دارا بودن رمز ارز مورد نظر برای خرید یا فروش است.

بازار MARGIN

به منظور انجام معاملات بزرگ‌تر با سرمایه کمتر در هسته‌ی SPOT ایجاد شده است. نحوه کارکرد به‌صورتی است که صرافی مورد نظر، ضریبی از اموال فرد در صرافی را به ازای نرخ سودی مشخص به او قرض می‌دهد و معامله‌گر پس از انجام معامله اصل پول به‌همراه سود مشخص شده را به صرافی برمی‌گرداند. در این نوع بازار صرافی رمزارز را به کیف پول شما انتقال می‌دهد.
علاوه بر این در بعضی از پلتفرم‌ها می‌توان با قرض دادن دارایی خود به افرادی که خواهان این معامله هستند، مبلغی را در ازای سود آن دریافت کنید.

بازار FUTURE

در این بازار معاملات بر اساس قراردادهایی بین معامله‌گر و صرافی انجام می‌شوند و این قراردادها مبتنی بر رشد یا ریزش قیمتی دارایی‌ها در آینده است و برمبنای اهرم مورد نظر معامله‌گر خرید و فروش می‌شوند.
در این بازار و استفاده از اهرم معاملاتی، کاربر باید تسلط کافی به مدیریت سرمایه خود را داشته باشد، در غیر این‌صورت امکان از دست دادن کل دارایی شما در یک چشم به‌هم زدن وجود دارد.

از اینکه با همراه بودید از شما ممنونیم و امیدواریم با کامنت‌هایتان ما را در مسیر تولید محتوای کاربردی بازارهای مالی راهنمایی کنید. پیشنهاد می‌کنیم به صفحه کوین ۳۶۰درجه سری بزنید و با رمز ارزها بیشتر آشنا شوید.شما می‌توانید از قیمت لحظه ایی ارزهای دیجیتال  علاوه بر مشاهده تمامی ۳۶۰رمز ارز برای خرید و فروش تمامی آن‌ها اقدام کنید.

 

 

برای دادن رای کلید کنید.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا