در اوّلین سالهای ایجاد اینترنت (سال ۱۹۹۰)، بستری ایجاد شد که یک سری افراد و وبسایت های خاص میتوانستند اطلاعاتی را که عمدتا به صورت متن بود، روی اینترنت قرار دهند تا افراد دیگر با سرچ کردن بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند (نسل اول اینترنت یا Web1).
این رویه تقریبا تا سال ۲۰۰۴ ادامه داشت و پس از آن نسل دوم اینترنت یا Web2 ایجاد شد. در این بستر، افراد مختلف می توانستند اطلاعاتی را تولید کنند و در واقع اینترنت، تبدیل به بستری برای تعامل و تبادل دیتاها شده بود و باعث ایجاد فضاهای مجازی که امروزه از آنها استفاده میکنیم شد؛ مشکلی که در Web2 وجود دارد این است که عمده زیر ساختهای این فضا متعلق به غول های تکنولوژی مانند گوگل و متا و … است و این شرکتهای بزرگ با جمع آوری دیتاهای کاربران و استفاده از آنها، پول و قدرت بدست میآورند و عملا کاربران هیچ سود مالی از داده های خود بدست نمی آورند. این موضوع یکی از دلایل اصلی بوجود آمدن نسل سوم اینترنت یا Web3 است؛ در این فضا، شما صاحب اطلاعاتی هستید که در بستر اینترنت تولید میکنید و با ترکیب این فضا با کریپتو هر زمانی که از اطلاعات شما توسط فرد یا مجموعه دیگری استفاده شود به شما کوین یا توکنی تعلق می گیرد که شما می توانید آن را به ارز فیات یا دیگر ارز های دیجیتال تبدیل کنید. در ادامه این مقاله از آکادمی توایکس بیشتر با این نسل نسبتا جدید از اینترنت آشنا خواهیم شد.
آشنایی بیشتر با Web3
Web3 نسل جدید اینترنت است که در آن کاربران نقش رابط را برای دسترسی دیگر افراد به فایل ها، اپلیکیشن ها و چند رسانه ای ها (صفحاتی که شامل متن، تصویر، ویدیو و … هستند)، بازی میکنند.
این حوزه همچنان در حال توسعه است و هنوز به اهداف نهایی خود نرسیده است، به نظر می رسد که تا آخر این دهه طول بکشد تا این حوزه بتواند اهداف خود را به واقعیت تبدیل کند. به وضوح مشخص است که Web3 تاکید بسیاری روی اپلیکیشن های غیر متمرکز دارد و به صورت گسترده از تکنولوژی بلاکچین استفاده می کند، همچنین برای افزایش کارایی و انطباق پذیری از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (Machine Learning) استفاده میکند.
چرا Web3 مهم است؟
غولهای تکنولوژی فضای Web2 مانند آمازون، گوگل و متا توانستند با جمع آوری و متمرکز کردن اطلاعات مشتریان به سرعت رشد کنند و از این طریق درآمدهای زیادی را کسب کنند. Web3 شبکه جهانی همتا به همتاست که با گسترش آن، غولهای فضای Web2 دیگر نمی توانند با ذخیره کردن دادهها کسب درآمد کنند، این امر باعث میشود که اشخاص حقیقی کنترل بیشتری روی فضای اینترنت داشته باشند و هر شخص یا گروه دیگری که قصد استفاده از اطلاعات آنها را داشته باشد فقط با اجازه آن شخص می تواند به این اطلاعات دسترسی داشته باشد و باید در ازای استفاده از این اطلاعات مبلغی را به آن شخص به صورت کوین یا توکن بدهد.
شفافیت و تغییر ناپذیری دفتر کل بلاکچین میتواند باعث بهبود بخشیدن خدمات رسانی به مشتریان شود زیرا دسترسی به سوابق معاملات بسیار آسان می شود. شرکت ها و کسب و کارها می توانند به راحتی زنجیره تامین را با استفاده از اپلیکیشنهای غیر متمرکز زیر نظر داشته باشند تا نحوه ذخیره دادهها را تجزیه و تحلیل کنند و فعالیتهای تامین کنندگان را ببینند. اشتراک گذاری به موقع دادهها بین شرکت کنندگان در زنجیره تامین باعث کاهش نقصها و افزایش سرعت انتقال دادهها بشود. Web3 همچنین یک زیر ساخت مهم برای متاورس محسوب میشود.
(برای اطلاع از متاورس و اجزای تشکیل دهنده آن به این مقاله مراجعه کنید.)
شخصیت هایی که در این دنیای مجازی در حال تعامل با یکدیگر هستند به آواتار (avatar) معروف هستند. خود فضای متاورس نیز همچنان در حال توسعه است و باید بتواند یک زیر ساخت مناسب اطلاعاتی و مالی بر روی بلاکچین ایجاد کند که بطور مثال متاورس های دسنترالند و سندباکس و … موفق شدند که تا حدودی به این زیر ساخت ها نزدیک شوند.
ویژگی ها و تکنولوژی های کلیدی Web3
- غیر متمرکز بودن : برخلاف دو نسل قبلی اینترنت که نظارت بر روی آن و اپلیکیشن های آن به صورت گسترده ای متمرکز بوده است، در Web3 ارائه اپلیکیشن ها و سرویس ها به صورت توزیع شده (غیر متمرکز) انجام میشود و نیاز به هیچ حاکمیت مرکزی نیست.
- مبتنی بر بلاکچین : بلاکچین بخاطر ماهیت غیر متمرکزی که دارد می تواند یک نقش زیرساختی برای اپلیکیشن ها و سرویس های غیر متمرکز Web3 بازی کند. داده ها بر روی بلاکچین مدیریت می شوند و بر روی این شبکه توزیع شده و همتا به همتا تایید می شوند، بلاکچین همچنین نقش یک دفتر کل تغییر ناپذیر برای تراکنش ها و فعالیت ها را بازی می کند که باعث ایجاد اعتبار و اعتماد در بین اعضای شبکه میشود.
- پرداخت با ارز دیجیتال : ارتباط و پرداخت با ارز دیجیتال یکی از ویژگی های کلیدی Web3 است که انتظار میرود در سال های آینده ارز دیجیتال جایگزین ارز های فیات که توسط بانک های مرکزی چاپ میشوند، بشود.
- سازماندهی معنایی : ایده پشت اینترنت معنایی بدین صورت است که اطلاعات را به صورتی طبقه بندی میکند که بتوان معنی آن اطلاعات را به سیستم هایی بر مبنای هوش مصنوعی آموزش داد، با این روش وقتی شما کلمه ای را در یک وبسایت سرچ می کنید آن وبسایت مانند یک انسان کلمه را می فهمد و میتواند یک محتوا بهتر برای شما تولید کند و آن را در در اختیار شما قرار دهد.
- مستقل بودن با استفاده از هوش مصنوعی : مستقل بودن و خودکار سازی یک ویژگی کاربردی برای Web3 است و ترکیب این ویژگی با هوش مصنوعی باعث افزایش کارایی آن می شود. وبسایت هایی که مجهز به هوش مصنوعی باشند میتوانند اطلاعات را به صورتی فیلتر کنند که اطلاعات را مطابق با نیاز هر شخص در اختیار او قرار دهند.
مزایای بالقوه Web3 چیست؟
- کنترل روی اطلاعات و حریم خصوصی : کاربران این فضا میتوانند کنترل اطلاعات و هویت آنلاین خود را از غول های تکنولوژی پس بگیرند.
- شفافیت : Web3 میتوانید دید بهتری نسبت به تراکنش ها و تصمیم ها ایجاد کند.
- مقاومت و امنیت : اپلیکیشن هایی که به شبکه های غیر متمرکز منتقل میشوند آسیب پذیری کمتری دارند.
- هوش پیش بینی و شخصی سازی : هوش مصنوعی و یادگیری ماشین میتوانند اینترنت را قادر به یش بینی و شخصی سازی کنند که باعث پاسخگویی بهتر به کاربران میشود.
- امور مالی غیر متمرکز (DeFi) : این بخش توانایی هدایت تراکنش ها را برای شما فراهم می کند که شامل خرید و فروش محصولات یا خدمات می باشد، همچنین می توانید از وام های بدون نیاز به واسطه و تضمین استفاده کنید.
کلام آخر
این حوزه میتواند در چند سال آینده رشد های خوبی را تجربه کند و هر کس که قصد دارد با موج جدید بازار همراه باشد میتواند ارز های دیجیتال این حوزه را در سبد سرمایه گذاری خود قرار دهد. هر پروژه Web3 می تواند توکن منحصر به فرد خود را داشته باشد که چند تا از محبوب ترین این توکن ها پولکادات، فایل کوین، کوزاما و اوشن پروتکل میباشند که شما میتوانید آنها را در صرافی ارز دیجیتال توایکس معامله کنید.