در اوایل ماه ژوئن بود که کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) علیه صرافیهای بایننس (Binance) و کوینبیس (Coinbase) اقامه دعوی کرد و صنعت کریپتو را در معرض تهدیدی بیسابقه قرار داد.
اتهام این دو صرافی، ارائه آلتکوینهایی است که به عنوان اوراق بهادار ثبت نشده (Unregistered Securities) به حساب میآیند. در نتیجه این پرونده قضایی، برخی از آلت کوینها مانند کاردانو (ADA)، پولیگان (MATIC) و سولانا (SOL) از برخی صرافیهای بزرگ مانند رابین هود (Robinhood) حذف شدند و همین امر تاثیر زیادی بر قیمت این ارزهای دیجیتال گذاشت.
در این مقاله از آکادمی توایکس پس از شناخت بیشتر SEC به سراغ این پرسش مهم خواهیم رفت: “کدام آلتکوین ها از این فشارها جان سالم به در خواهند برد؟”
کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) چیست؟
SEC مخفف Security and Exchange Commision یا همان کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده میباشد که در سال ۱۹۳۴ و پس از “رکود بزرگ” در آمریکا پایهگذاری شد.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، نهادی مستقل محسوب میشود که وظیفه اصلی آن تضمین عملکرد منصفانه، قانونمند و کارآمد بازارهای مالی این کشور میباشد. این کمیسیون نظارتی-اجرایی قادر است به طور مستقل علیه موارد نقض قانون، دعوی ارائه دهد و یا با نهادهای دیگر (مانند وزارت دادگستری) در پروندههای جنایی همکاری کند.
لازم به ذکر است که اوراق بهادار قبل از اینکه در بازارهای ایالات متحده قابل معامله شوند باید نزد SEC به ثبت برسند. علاوه بر این تمام شرکتهای ارائه دهنده خدمات مالی، اعضا و نمایندگانشان هم میبایست توسط SEC تایید و ثبت شده باشند. واضح است که صرافیهای ارز دیجیتال هم از این قاعده مستثنی نیستند.
این کمیسیون ۵ عضو اصلی دارد که همگی از طرف رئیس جمهور منصوب میشوند و یکی از آنها سمت ریاست کمیسیون را بر عهده دارد. در حال حاضر چهره شناخته شده وجنجالی، آقای گری گنسلر (Gary Gensler) این مسئولیت را بر عهده دارد و از سال ۲۰۲۱ بر این کرسی تکیه کرده است. اعضای اصلی این کمیسیون هر ۵ سال تغییر میکنند.
کدام داراییها اوراق بهادار (Security) هستند؟
کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده بر اساس تست هاوی (Howey Test) که در حدود ۸۰ سال پیش مطرح شده است، مشخص میکند که یک دارایی در دسته اوراق بهادار دستهبندی میشود یا خیر.
بر اساس تست هاوی، اگر یک دارایی ۴ شرط زیر را داشته باشد، اوراق بهادار محسوب میشود و میبایست مراحل قانونی مشخص شده توسط SEC را پشت سر بگذارد تا قابلیت معامله در کارگزاریها و موسسات مالی را داشته باشد. این ۴ شرط عبارتند از:
- Invesmtnet of Money: به این معنا که با پول بتوان آن را خریداری کرد.
- Expectation of profit: از دارایی خریداری شده، انتظار دریافت سود میرود.
- In a common Enterprise: سرمایهگذاری در یک شرکت عمومی انجام شده باشد و حرکات قیمت دارایی برای همه سرمایهگذاران، یکسان است.
- From the efforts of a promoter or third party: کسب سود از طریق تلاش تبلیغ کننده یا واسطهای قابل شناسایی (شخص، کمپانی و ….) انجام شده باشد.
اکثر ارزهای دیجیتال دارای ۳ شرط اول هستند و اینجاست که شرط چهارم بحث برانگیز میشود. اینکه آیا سود سرمایهگذاران بستگی به فعالیتهای آن شرکت و کمپانی دارد یا خیر؟
در واقع جنگ اصلی این خواهد بود که گرداننده یک پروژه، تیم اصلی آن است یا سرمایهگذاران؟ به این معنا که اگر تیم پروژه، گرداننده اصلی و دارای منافع از رشد پروژه است آنگاه هر ۴ شرط رویت شده، بنابراین میتوان توکن یا کوین پروژه را اوراق بهادار دانست.
بررسی آلتکوینهایی که به عنوان اوراق بهادار ثبت نشده اعلام شدهاند.
در بیانیهای که توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار منتشر شد ۱۰ کوین یا توکن به عنوان اوراق بهادار ثبت نشده اعلام شد که عبارتند از: کاردانو (ADA)، سولانا (SOL)، پولیگان (MATIC)، فایل کوین (FIL)، کازماس (ATOM)، سندباکس (SAND)، دیسنترالند (MANA)، الگوراند (ALGO)، اکسی اینفینیتی (AXS)، کوتی (COTI)
نگاهی اجمالی به تمام این ارزهای دیجیتال نشان میدهد که:
- همگی از طریق عرضه اولیه (ICO)، اقدام به جذب سرمایه کردهاند. عرضه اولیه به این معناست که این پروژهها در ابتدا توکنهای خود را در اختیار افراد عادی قرار دادند تا با سرمایهگذاری روی آن در مراحل اولیه در پی سودهای بزرگی باشند. این امر از نظر SEC گویای این است که شرط چهارم محقق شده است. چرا که یک کمپانی با در اختیار قرار دادن توکنهایش و وعده رشد پروژه انتظار کسب سود را برای سرمایهگذاران ایجاد کرده است.
- در تمام این پروژهها مقدار (کم یا زیاد) به تیم، موسسان و کمپانی پروژه اختصاص داده شده است که نشان میدهد تیم پروژه دارای منافعی از رشد آن خواهد بود که باز هم از نظر SEC تایید کننده تحقیق شرط چهارم است.
- اکثر این پروژه ها به نوعی از مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکنند و در نتیجه میتواند منجر به متمرکز شدن اداره آن شود. به طور خلاصه هر موسسهای که مقدار بیشتری توکن داشته باشد تاثیر بیشتری در پروژه خواهد داشت.
- اکثر این پروژهها اقتصاد توکنیشان را به نحوی برنامهریزی کردهاند که خاصیت ضد تورمی داشته باشد که این امر هم موجب ایجاد ذهنیت سودآوری در ذهن سرمایهگذاران میشود.
از طرف دیگر شاهد این هستیم، آلتکوینهایی که از ابتدا عرضه و توزیع توکن (Pre mined) نداشتهاند و یا به مقدار زیادی غیرمتمرکز هستند، مورد هدف SEC قرار نگرفتهاند. به عنوان مثال بیتکوین (BTC) به دلیل اینکه زیر نظر هیچ موسسه خاصی هدایت نمیشود و میزان تمرکززدایی زیادی دارد به عنوان اوراق بهادار شناخته نمیشود. همینطور دوجکوین (DOGE)، لایت کوین (LTC)، بیت کوین کش (BCH) و مونرو (XMR) که همگی از مکانیزم اجماع اثبات انجام کار (PoW) استفاده میکنند، در این لیست قرار نگرفتهاند.
جمعبندی
جالب است بدانید SEC علیه هیچکدام از ارزهای دیجیتال گفته شده شکایتی را مطرح نکرده است (حداقل تا امروز) و تنها صرافیهای بایننس و کوین بیس را به ارائه این داراییها به عنوان اوراق بهادار ثبت نشده محکوم کرده است.
از آنجایی که ابهامات زیادی (محقق شدن ۴ شرط گفته شده و مقایسه این ارزهای دیجیتال با تکنولوژی روز با معیاری که سالها قبل طراحی شده) در این پرونده وجود دارد پیشبینی میشود که روند دادگاههای پیش رو تا نتیجه نهایی بسیار طولانی شود (مانند پرونده ریپل) و این نمیتواند خبر خوبی برای پروژههایی که گفته شد، باشد.
در این میان به نظر میرسد پروژههایی که از توزیع منصفانه توکنها (Fair Launch) بهره میبرند فعلاً در تیر رس SEC قرار ندارند. اما گری گنسلر نشان داده که در مواجهه با ارزهای دیجیتال شمشیرش را از رو بسته و با تمام توان تلاش میکند موانعی برای آن ایجاد کند. بنابراین اصلاً دور از ذهن نیست، روزی را ببینیم که بیت کوین هم به نحوی وارد این ماجرا شود و اقدامات قانونی برای جلوگیری از تراکنش های آن انجام شود..
توایکس، یک بستر شبیهساز بازار جهانی است که به شما این امکان را میدهد تا بیش از ۳۶۰ ارز دیجیتال را با قیمت جهانی و در کمتر از چند دقیقه معامله کنید، همچنین تمامی داراییهای شما با بالاترین استانداردهای امنیتی در کیف پول دیجیتال اختصاصی شما نگهداری میشوند.