ارز دیجیتال اتریوم یکی از برترین ارزهای دیجیتال است که همواره در صدر جدول بازار ارزهای دیجیتال قرار گرفته است. پیش از هرچیزی باید به این موضوع اشاره کنیم که اتریوم نیز همانند بیت کوین شبکهای غیرمتمرکز دارد، غیرمتمرکز بودن به این معنی است که توسط هیچ نهاد، سازمان یا بانکی مورد کنترل قرار نمیگیرد. بسیاری از سازمانهایی که امروزه وجود دارند مثل سازمانها، مشاغل و شرکتها براساس سیستم متمرکز حکومتی ایجاد شدهاند. این روش صدها سال است که مورد استفاده قرار میگرفت، باید به این موضوع بپردازیم که تاریخ بارها و بارها ثابت کرد که سیستم سنتی حاکم بر جوامع دارای نقص است اما زمانی که طرفین به یکدیگراعتماد نکنند، کار به خوبی پیش نمیرود.
رویکردهای متمرکز را میتوان به معنی کنترل موجودیت واحد دانست، شاید همین موضوع سبب شده است که مشکلات فراوانی در سیستمهای سنتی بوجود آیند. این رویکرد مسبب خرابی برنامهها و سرورهای آنلاین شده و سیستم را در مقابل هکرها تضعیف میکند و بالطبع شانس هک شدن نیز پس از تمامی اینها افزایش پیدا خواهد کرد. فرای تمامی این موارد، بسیاری از سازمانهای سنتی و سایر سرورهای آنلاین از کاربران میخواهند اطلاعات شخصی خود را ارائه دهند، که این اطلاعات در سرورهای آنها ذخیره خواهند شد. با ذخیره اطلاعات کاربران، کارمندان آن سازمان و هکرها به سادگی میتوانند به اطلاعات افراد دسترسی پیدا کنند.
ارز دیجیتال اتریوم، به عنوان یک سیستم غیرمتمرکز، خودمختار بوده و توسط هیچنهاد، سازمان یا موسساتی کنترل نمیشود. با توجه به این موضوع امکان هک کردن اطلاعات کاربرانی که در این شبکه به معامله میپردازند تقریبا غیرممکن خواهد شد. اتریوم با توجه به بروزر اینترنت، زبان برنامهنویسی و سیستم پرداخت خاصی که دارد یک شبکهی کامل شناخته میشود. از همه مهمتر، کاربران را قادر میسازد تا برنامههای غیرمتمرکز خود را در بلاک چین اتریوم ایجاد کنند.
اتریوم چیست؟
به صورت خلاصه، اتریوم یک بستر نرم افزاری توزیع شدهی عمومی، متن باز و مبتنیبر بلاک چین است که به توسعه دهندگان امکان میدهد تا برنامههای غیرمتمرکز را خلق کرده و به کار با آنها بپردازند.
همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، اتریوم یک سیستم غیرمتمرکز است یعنی از روش همتا به همتا استفاده میکند. هر تعاملی که بین کاربران رخ میدهد تنها توسط کاربران شرکت کننده پشتیبانی میشود، بدون اینکه هیچ شخص سومی در بین باشد.
خالقان اتریوم براین باور هستند که این ارز دیجیتال خلق شده تا برای انجام امور روزمره نیاز به هیچ نهاد، بانک یا سازمانی از زندگی حذف شود.
کل شبکهی اتریوم توسط یک سیستم جهانی به نام «نود» مورد پشتیبانی قرار می گیرد. نودها را میتوان داوطلبانی دانست که کل بلاک چین اتریوم را در رایانههای خود بارگیری کرده و تمام قوانین اجماع سیستم را به صورت کامل اجرا میکنند همچنین باعث افزایش انیت شکه شده و در ازای آن پاداش میگیرند.
اتریوم چگونه به وجود آمد؟
در اواخر سال ۲۰۱۳، ویتالیک بوترین ایدهی خود مبنی بر خلق ارز دیجیتال را برروی یک کاغذ سفید نوشته و آن را برای چند نفر از دوستان خود ارسال کرد. ایدهی بوترین به نظر دوستانش بسیار جالب بود، به همین دلیل دوستان بوترین نیز این پروژه را برای دوستان خود ارسال کردند. در آخر، حدود ۳۰ نفر برای گفتوگو در مورد این مفهوم با خالق اتریوم تماس گرفتند. بوترین منتظر بررسیهای انتقاداتی بود که به اشتباهات اساسی مفهوم ایدهی خود اشاره کند، اما هرگز این اتفاق رخ نداد.
این پروژه با حضور تیم اصلی متشکل از «ویتالیک بوترین»، «میهای آلیسی»، «آنتونی دی یوریو»، «چارلز هوسکینسون»، «جو لوبین» و «گاوین وود» در ماه ژانویه ۲۰۱۴ به صورت عمومی اعلام شد. بوترین اتریوم را در یک کنفرانس بیت کوین در میامی نیز ارائه داد و چند ماه بعد خالقان اتریوم تصمیم گرفتند که برای تأمین بودجهی توسعه، تعداد زیادی از توکنهای اتر را به فروش برسانند.
اتریوم چگونه کار می کند؟
اتریوم براساس پروتکل بیت کوین و طرح بلاک چین آن ساخته شده اما طوری تغییر پیدا کرده است که بتواند برنامههای فراتر از سیستمهای پولی را پشتیبانی کند. تنها شباهتی که بین بلاک چین بیت کوین و اتریوم وجود دارد این است که بلاک چین ارزدیجیتال بیت کوین کل تاریخ معاملات شبکههای مربوط به خود را ذخیره میکنند، اما بلاک چین اتریوم کارهای بسیار بیشتری را نسبت به رقیب خود انجام میدهد.
علاوهبر تاریخچهی معاملات، هر نود در شبکهی اتریوم باید جدیدترین حالت یا اطلاعات مربوط به هر قرارداد هوشمند درون شبکه، موجودی هرکاربر، همهی کدهای قرارداد هوشمند و مکان ذخیرهی آنها را بارگیری کند.
بلاک چین اتریوم میتواند به عنوان یک ماشین حالت مبتنیبر معامله توصیف شود. زمانی که نوبت به علوم کامپیوتری میرسد، یک ماشین حالت به عنوان مفهومی تعریف میشود که قادر به خواندن ورودیها، انتقال داداهها به حالت جدید و براساس آن ورودیها باشد. وقتی تراکنشها اجرا میشوند، دستگاه به حالت دیگری منتقل میشود.
هر حالت اتریوم از میلیونها معامله تشکیل شده است. این تراکنشها برای تشکیل «بلوکها» دستهبندی میشوند که هر بلوک با بلوکهای قبلی خود زنجیر میشود. اما قبل از افزودن معامله به دفتر کل، باید اعتبار سنجی شود، که فرایندی به نام استخراج را طی میکند.
خرید ارز دیجیتال اتریوم در توایکس
به دلیل اهمیت و جایگاهی که اتریوم دارد همانند دیگر ارزهای دیجیتال، تقاضا برای خریداری آن زیاد شده و کاربران به دنبال پلفرمی آنلاین برای خرید و فروش آن هستند. توایکس صرافی ارزدیجیتالی نوپا است که بستری ساده و امن برای خریدو فروش راحت با کارمزد رقابتی را برای کاربران خود فراهم کرده است.
اتریوم چیست؟
«اتریوم» (Ethereum) بلاک چینی غیرمتمرکز و متنباز است که ارز دیجیتال خود به نام «اتر» (Ether) را دارد که دومین ارز دیجیتال محبوب در جهان است. اتریوم بستری را برای ساخت «قراردادهای هوشمند» (Smart Contracts) فراهم میکند که محبوبترین آنها DeFi است که ما آن را به عنوان امور مالی غیرمتمرکز میشناسیم.
درواقع اتریوم برای از بین بردن برخی از مشکلات بیت کوین به وجود آمد. یکی از این مشکلات نداشتن بستری برای ساخت دیگر اپلیکیشنها بر روی بلاک چین بیت کوین بود که اتریوم توانست از پس این مسئله برآید.
از آنجایی که بستر اتریوم غیرمتمرکز است، هر کسی میتواند هر فناوری را در این بستر ایجاد و راه اندازی کند. این موضوع نشاندهندهی ارزش تمرکززدایی است که باعث محبوبیت اتریوم میشود. در واقع اتریوم با قرارداد هوشمند خود به کاربران این ارز دیجیتال اجازه میدهد در این بستر به ساخت فناوریهای زیادی از قبیل ایجاد قراردادهای هوشمند، برنامههای غیرمتمرکز (DApps) و توکنها بپردازند.
مزایای ارز دیجیتال اتریوم
حال بهتر است به این بپردازیم که اتریوم چه ویژگیهایی دارد که باعث شده است به رمز ارزی محبوب و شبکهای پرکاربرد در بین علاقهمندان تبدیل شود.
غیرمتمرکز بودن
اتریوم بعد از بیت کوین، دومین ارز دیجیتال غیرمتمرکز در جهان است. «متمرکز بودن» (Decentralized) به این معنی است که هیچ شخص یا سازمان ثالثی بر این شبکه نظارت و دسترسی ندارد و نمیتواند آن را مدیریت کند. اگرچه افراد و سازمانهای خاصی مانند ویتالیک بوترین و ConsenSys وجود دارند که تأثیر زیادی بر روی این پروژه دارند، اما هیچ سازمان یا فردی شبکهی اتریوم را کنترل نمیکند.
قراردادهایی هوشمند اتریوم نیز از این ویژگی غیرمتمرکز بودن استفاده میکنند که متفاوت از رقیبان خود در «نئو» (Neo) و «ترون» (Tron) است. در واقع در نئو و ترون احتمال بازگشت یک معامله یا مسدود شدن یک حساب وجود دارد.
جامعه قوی توسعه دهندگان
اتریوم بزرگترین جامعهی توسعهدهندگان در جهان را دارد که حتی بیت کوین را نیز در این حوزه پشت سرگذاشته است.
ارزهای دیجیتال مبتنی بر بلاکچین یک فناوری جدید محسوب میشوند که هنوز امکان پیشرفت زیادی در حوزهی رمزنگاری و به وجود آوردن فناوریهای جدید دارند. بزرگ بودن جامعهی کاربری به معنای پیشرفت بهتر و سریعتر این حوزه و رفع ایرادات آن است.
قابلیت همکاری
وقتی برنامهای را روی اتریوم میسازید میتوانید فوراً آن را به صدها پروتکل دیگر که از قبل وجود دارند متصل کنید. در جامعهی اتریوم، این موضوع به عنوان «مانی لگو» (money legos) شناخته میشود.
اخیراً محصولات مالیای بهوجود آمدهاند که در عرض چند هفته در اتریوم ساخته و راهاندازی شدهاند. این موضوع به دلیل این است که پروتکلها میتوانند به زیرساختهای موجود متصل شوند.
معایب اتریوم
در ادامه به ۳ چالش بزرگی که اتریوم با آنها رو به رو است اشاره خواهیم کرد تا به شما بگوییم که سیستم این ارز دیجیتال بینقص نبوده و همانند رقیبان خود دارای مشکلاتی است.
سرعت کم
همانطور که قبلا نیز ذکر کردیم پروتکلهای اتریوم و بیت کوین غیرمتمرکز هستند. سرعت بیت کوین نزدیک به ۷ TPS (معاملات در هر ثانیه) است، در حالی که سرعت اتریوم ۱۵ TPS است. سرعت اتریوم دو برابر سرعت بیت کوین است، اما هنوز در بین دیگر رقبای خود سرعت پایینی دارد.
اخیراً محبوبیت DeFi و به ویژه تولید محصول باعث شده است که شبکهی اتریوم به طور تعجب برانگیزی متراکم شود. برای دورههای کوتاه مدت کارمزد معاملات تا ۱۰۰ برابر سطح نرمال یا بیشتر خود افزایش مییابند.
به عنوان مثال، یک معاملهی ساده ممکن است ۵ دلار هزینه داشته باشد، در حالی که اجرای یک معامله کاملاً پیچیده شامل یک قرارداد هوشمند ممکن است ۵۰ یا ۱۰۰ دلار باشد.
اگر شبکه برای یک یا دو روز متراکم باشد، چنین مشکلی وجود نخواهد داشت. بااینحال، از اکتبر سال ۲۰۲۰ اتریوم بیش از یک ماه است که ترافیک و هزینههای بالا را تجربه کرده است. هزینهی بالای این موضوع میتواند ادامهی استفاده از سیستم عامل را برای مردم غیر منطقی کند.
امکان هک شدن در ارز دیجیتال اتریوم
در سال ۲۰۱۶ یک هکر توانست از مشکلات قرارداد هوشمند MakerDAO سواستفاده و ۵۰ میلیون دلار اتریوم را به حساب خود واریز کند. اما امروزه به دلیل برطرف نمودن این مشکلات در شبکهی اتریوم وقوع چنین اتفاقی بهشدت مشکل خواهد بود. بااینحال کم و بیش، این مسئلهی در ذهن همه زنده است.
زبان برنامه نویسی سالیدیتی
توسعهدهندگانی که میخواهند برنامهها و توکنها را در شبکهی اتریوم ایجاد کنند، باید زبان برنامهنویسی سالیدیتی را بدانند. سالیدیتی یک زبان برنامه نویسی جدید است که به دلیل این که افراد با این زبان آشنایی زیادی ندارند با مشکلاتی در آن مواجه میشوند.
معنای آن در عمل این است که توسعهدهندگان باید قراردادهای هوشمند را به زبان جدیدی رمزگذاری کنند که ممکن است با آن آشنا نباشند. درواقع نوشتن قراردادهای هوشمند نسبت مستقیمی با امنیت یا آسیبپذیری این برنامهها دارد. شناسایی برخی از این آسیبپذیریها دشوار است و حتی مواردی وجود دارد که یک قرارداد هوشمند ممیرس میشود در واقع به دلیل وجود نودهای مختلف در یک قرارداد هوشمند ممکن است یکی از نودها برای اطمینان از امنیت، کد را مورد بررسی قراردهد.
سایر سیستمهای قرارداد هوشمند از زبانهای برنامه نویسی معمولتر استفاده میکنند که برای توسعهدهندگان طراحی شدهاند. به عنوان مثال، کاردانو امیدوار است که زبان برنامهنویسی مارلوی آنها ایجاد قراردادهای هوشمند بدون بهرهبرداری را آسان کند.
گس اتریوم چیست؟
برای انجام هر تراکنش یا عملیات برروی شبکهی اتریوم باید با استفاده از اتر (که همانطور که ذکر شد ارز دیجیتال شبکهی اتریوم است) کارمزد پرداخت کنیم. از سمتی دیگر، برعکس بیت کوین که کاربرد آن محدود به پول و تراکنشهای مالی است؛ در ارز دیجیتال اتریوم میتوانیم با استفاده از قراردادهای هوشمند، برنامههای غیرمتمرکز بسازیم. با این وجود، کد برنامههای پیادهشده روی اتریوم شبیه به یکدیگر نیستند و اجرای یک عملیات برای شبکه میتواند سختتر یا راحتتر از دیگر عملیاتها باشد. بنابراین به راهکاری نیاز داریم که با آن بتوانیم میزان پردازش موردنیاز و در نتیجه کارمزد هر عملیات را نسبت به سختی یا آسانی آن مشخص کنیم. این راهکار واحدی بهنام گس (سوخت) است.
فراموش نکنید گس در اتریوم یک ارز دیجیتال جداگانه نبوده و در صرافیها خریدوفروش نمیشود، بلکه فقط واحدی ضمنی در بستر اتریوم است که مقدار تلاش موردنیاز برای اجرای یک عملیات را مشخص میکند. میزان گس موردنیاز برای هر عملیات از قبل در شبکهی اتریوم مشخص شده است، مثلاً برای هر تراکنش معمولی (ارسال اتر) باید ۲۱ هزار گس صرف شود و کاربر باید هزینه این ۲۱ هزار گس را با اتر (ارز دیجیتال شبکه اتریوم) پرداخت کند تا تراکنش او تأیید شود.
در واقع گس را میتوان مانند بنزین در دنیای واقعی در نظر گرفت. بنزین سوخت خودرو است و اگر بخواهید خودروی بنزینی شما حرکت کند، باید برای آن با پرداخت پول (اتر)، بنزین (گس) بخرید. در شبکهی اتریوم هزینهای که برای گس پرداخت میکنید، به ماینرها تعلق میگیرد که وظیفه تأیید تراکنشها و حفظ امنیت شبکه را برعهده دارند.
از نظر سیاستهای پولی، هیچ محدودیتی در میزان اتر تولید شده وجود ندارد. در مقابل، ما میدانیم که فقط ۲۱ میلیون بیت کوین وجود دارد. در حال حاضر، اتریوم حدود ۳.۳٪ نرخ تورم در سال دارد، که این رقم میتواند تغییر کند، اما انتظار نمیرود به نرخ تورم ۰٪ برسد.
تعیین قیمت اتریوم با تعیین قیمت بیت کوین متفاوت است. به بیت کوین به عنوان طلای دیجیتال، که مناسب برای ذخیره ارزش دارایی است نگاه میشود. بنابراین، انتظار میرود با تورم بانکهای مرکزی ارزهای فیات و عدم اطمینان در سیستم مالی جهانی، ارزش بیت کوین افزایش یابد.
قیمت اتریوم معمولاً منعکس کنندهی عرضه و تقاضای استفاده از قرارداد هوشمند است زیرا اتریوم برای پرداخت ماینرها برای اجرای قراردادهای هوشمند استفاده میشود. هرچه تعداد افرادی که مایل به استفاده از قراردادهای هوشمند در شبکه اتریوم هستند، بیشتر به گس اتریوم نیاز دارند بیشتر باشد قیمت اتریوم بالاتر خواهد رفت.
آینده ارز دیجیتال اتریوم چه خواهد بود؟
مهمترین نکته در پیشبینی آیندهی ارزهای دیجیتال عدم وابستگی آن به دولتها است. به دلیل این ویژگی ارزهای دیجیتال، نوسان زیادی در قیمت آنها رخ میدهد و در نتیجه پیشبینی آیندهی ارزهای رمزپایه نسبت به سایر بازارهای مالی دشوارتر است. با این وجود نظرات مثبت و منفی در بارهی این ارزدیجیتال برتر وجود داشته، و طبیعتا عدهای موافق و مخالف را نیز دارد. با همهی اینها متوان این ارزدیجیتال را ارزی موفق در عرصهی خود دانست که خالق اتریوم سیاستهای فکر شدهای را برای همهی امور این ارزدیجیتال دربرمیگیرد. تاکنون بیشتر سیاستهای این ارزدیجیتال موفق عمل کرده و توانسته نظر بیشتر افراد را به خود جلب نماید.
آیندهی اتریوم بسیار مهیج است! کارهای زیادی در حال انجام هستند، هر هفته پروژههای جدید معرفی میشوند و پروژههای موجود جذابیت بیشتری پیدا میکنند. به عنوان مثال، در تابستان سال ۲۰۲۰ معاملهی بزرگی رخ داد که ارزش آن زمان در DeFi به ۳ میلیارد دلار رساند. تنها چند ماه بعد ارزش دیفای تقریباً به ۱۱میلیارد دلار رسید.این موضوع نشاندهندهی رشد بسیار خوب این پلتفرم را نشان میدهد که به صورت مستمر ادامه خواهد داشت. اگرچه پیشبینیهای متعدد و متفاوتی در رابطه با آیندهی اتریوم وجود دارد اما اکثر افراد بر این باور هستند که اتریوم یک سرمایهی بلند مدت بوده که این مسئله به راحتی قابل درک است. زیرا، اتریوم دومین ارز دیجیتال در جهان است و توجه مایکروسافت، IBM، آمازون و غیره را به خود جلب کرده است.
سخن پایانی
ارز دیجیتال اتریوم یک ارزدیجیتال بسیار محبوب است که بعد از بیتکوین، از جهت محبوبیت و اندازه بازار، در جایگاه دوم قرار دارد و میتوان از آن برای سرمایهگذاری استفاده کرد. اتریوم را میتوان با خریدن یا ماین کردن نیز کسب کرد. مثل هر ارز دیجیتال دیگری اتریوم نیز دارای مزایا و معایبی است، اما قطعا معایب موجود در این ارزدیجیتال نمیتواند از محبوبیت آن بکاهد.
در سادهترین تعریف موجود، اتریوم یک زیرساخت آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است که میتوان روی آن برنامههای کامپیوتری غیرمتمرکز را اجرا کرد. غیرمتمرکز بودن اتریوم یعنی این سیستم بهتنهایی متعلق به هیچکس نبوده و آن را یک یا چند شخص خاص کنترل نمیکنند. همهی افراد میتوانند مالک این شبکه بوده و همه میتوانند در کنترل آن نقش داشته باشند. بهلطف ساختار توزیعشده و غیرمتمرکز اتریوم، پس از پیادهسازی یک برنامه روی شبکه اتریوم، این برنامه دیگر قابلتوقف و دستکاری نیست، حتی اگر خود خالق آن بخواهد.