بیاید فرض کنیم شما به شهر جدیدی وارد شدید و قصد گرفتن تاکسی دارید!!! اگر توانایی برقراری ارتباط با راننده تاکسی نداشته باشید هیچوقت قرار نیست به مقصدتون برسید، پس سعی میکنید قبل از رسیدن به مقصد تا حدودی خودتون رو با زبان و لغتنامه اون شهر تطبیق بدید.
کریپتوکارنسی هم شهری هست با زبان خودش و شما برای وارد شدن به اون مجبورید زبانش رو بلد باشید. در ادامه کلمات حیاتی که برای ورود به این شهر نیاز دارید، به تفسیر توضیح دادیم.
فهرست مطالب
آلتکوین (Alt Coin)
هر کوینی که بیتکوین نباشد. آلتکوین میتونه اتریوم باشه که جایگاه دوم در بازار رو داره یا هر کوین دیگه با مارکت کوچیکتر.
بیتکوین (Bitcoin)
اولین، مهمترین و ارزشمندترین کریپتوکارنسی موجود هست که در سال ۲۰۰۹ معرفی شد. ارزش این کوین در سال ۲۰۲۱ به بالای ۶۰هزار دلار رسید.
بیتکوین کش (Bitcoin cash)
اطلاعات و آماری که برروی بلاکچین قرار دارند. در بلاکچین کریپتوکارنسی، بلاک ها از آمار های معاملات خرید و فروش کوین تشکیل شده اند. هر بلاک توانایی نگه داری مقدار مشخصی رو داره و بعد از پرشدن هر بلاک، بلاک جدیدی به زنجیره اضافه میشه.
بلاک (Block)
یک رمزارز معاملاتی هست که با کمی تغییر بر روی بلاکچین بیتکوین بوجود اومد و سعی کرد هزینه ها و ایرادات بیتکوین را به حداقل برسونه.
بلاکچین (Blockchain)
یک نماینده برابر با ارزش دیجیتالی که کاربر بر روی بلاکچین داره. بعضی از بلاکچین ها اسم نتوورک و کوین مشابهی دارند؛ مانند بیتکوین و بعضی از اون ها ندارند؛ مانند آدا که نام کوین هست و کاردانو که نام نتوورک شبکه بلاکچینش هست.
کوین (Coin)
شکلی از بایگانی کردن داده های دیجیتال هست که پشتیبان تکنولوژی کریپتوکارنسی محسوب میشه. یک بلاکچین از تعداد زیادی بلاک تشکیل شده که ویژگی شاخص آنها دائمی و غیرقابل تغییر بودنشون هست.
کوینبیس (Coinbase)
یک صرافی متمرکز کریپتوکارنسی هست. این صرافی اولین صرافی کریپتوکارنسی هست.
کیفپول سرد (Cold wallet)
روشی امن برای نگهداری دارایی های دیجیتال بصورت آفلاین. بسیاری از کیفپول های سرد که با نام کیفپول های سخت افزاری نیز شناخته میشوندف فیزیکی هستند و قیافهای شبیه به فلش USB دارند. این نوع از کیفپول ها کمک میکنند دارایی شما از حملات هکر ها دور باشند اما ریسک های خودش رو هم داره و با گم کردن کیفپول سختافزاریتون، دارایی دیجیتال شما هم از با اون کیفپول گم میشه.
کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)
روش متمرکز نبودن قدرت را غیرمتمرکز نبودن میگویند. بلاکچین در اصل خودش غیرمتمرکز هست چرا که برای تایید شدن معاملات نیاز به تعداد زیادی از کاربران هست به جای تایید شدن.
غیرمتمرکز بودن (Decentralization)
نوعی از پول که دیجیتال و غیرمترکز هست. کریپتوکارنسی در حال حاضر میتونه برای خرید و فروش استفاده بشه و یا برای سرمایهگذاری های بلند مدت هم استفاده میشه.
اقتصاد غیرمتمرکز یا دیفای (Decentralize finance or Defi)
زمانی که فعالیت های اقتصادی نیازی به دخالت یک واسط مانند بانک، دولت و هر موسسه مالی دیگری را ندارند، به آن اقتصاد غیرمترمرکز یا دیفای میگویند.
اپلیکیشن غیرمتمرکز (DApp)
اپلیکیشن هایی که توسط گسترشدهندگان وطراحان بر روی بلاکچین ایجاد میشند و نتیجهی آن حذف شذن واسطه در معاملات است. معاملات اقتصادی غیرمتمرکز در بیشتر مواقع با استفاده از این اپلیکیشن ها تکمیل میشوند. بزرگترین نتوورک پشتیبان فعالیت های مالی غیرمتمرکز اتریوم است.
طلای دیجیتال (digital gold)
اپلیکیشن هایی که توسط گسترشدهندگان وطراحان بر روی بلاکچین ایجاد میشند و نتیجهی آن حذف شذن واسطه در معاملات است. معاملات اقتصادی غیرمتمرکز در بیشتر مواقع با استفاده از این اپلیکیشن ها تکمیل میشوند. بزرگترین نتوورک پشتیبان فعالیت های مالی غیرمتمرکز اتریوم است.
اتریوم (etherium)
کریپتوکارنسی هست که از لحاظ حجم معاملات در رتبه دوم قرار گرفته است. اتریوم یک نتوورک کریپتو و پلتفرم معاملاتی هست که گسترشدهندگان از آن برای درست کردن اپلیکیشن های جدید استفاده میکنند. نام کوین این نتوورک اتر میباشد.
صرافی (exchange)
یک صرافی ارزدیجیتال پلتفرمی هست که شما در اون میتونید دارایی های دیجیتال رو بخرید، بفروشید و معاوضه کنید.
فورک (fork)
وقتی توسعهدهندگان نتوورک یا کاربران آن قوانین جاری شبکه را تغییر میدهند به آن فورک میگویند. این تغییرات میتوانند به دو شکل در نتیجه تاثیر بگذارند؛ ۱٫ تغییراتی که قوانین قدیمی را دنبال میکنند و ۲٫ تغییراتی که مسیر خود را از قوانین گذشته جدا میکند مانند بیتکوین کش.
گس (Gas)
هزینهای که کابران برای استفاده از بلاکچین نتوورک مربوطه میپردازند. معمولا این هزینه از کوین مربوط به شبکه پرداخت میشود.
بلاک عمومی (genesis block)
اولین بلاک که بعد از ایجاد یک نتوورک کریپتوکارنسی بوجود میآید.
هودل (HODL)
HODLیا Hold On for Dear Life شکلی از پسانداز یا سرمایهگذاری هست که شما دارایی دیجیتال خودتون رو به امید بالا رفتن ارزشف حفظ میکنید.
هش (Hash)
تعدادی شماره و حروفی هست مرتبط با بلاکی که در ان معامله انجام شده است و وابسته به خریدار و فروشنده است.
کیفپول گرم (hot wallet)
کیفپول نرم افزاری که متصل به اینترنت است. مزیت این نوع کیفپول دسترسی سریع به دارایی هست اما به دلیل آنلاین بودن آن احتمال هک شدن آن زیاد است و برای نگه داری طولانی مدت دارایی هاف کیفپول سرد میتواند گزینه بهتری باشد.
حجم مارکت (market cap)
مارکت کلی و حجم در گردش یک کوین در لحظه را گویند.
ماینینگ (mining)
روشی برای در دسترس قرار گرفتن یک کوین با پاداش دادن شبکه به کسانی که معاملات را تایید میکنند.
نود (node)
کامپیوتری که به نتوورک بلکچین متصل میشود
توکن غیرقابل معاوضه (nun fungible token or nFT)
واحد هایی از ارزش هستند که نمایش دهندهی تک بودن دارایی دیجیتال شما هستند که معمولا به صورت آرت هستند. این توکن ها بیشتر برروی شبکه اتریوم هستند.
فرد به فرد (Peer to peer or p2P)
دو نفر بدون نیاز به واسطه به صورت مستقیم معامله انجام میدهند.
کلید عمومی (Public key)
آدرس کیفپول شما که در عمل شبیه به شماره کارت حساب بانکی شما هست. شما برای دریافت وجه میتوانید این کلید را برای هرکس که دوست داشته باشید ارسال کنید.
کلید خصوصی (private key)
کد رمزنگاری شده برای دسترسی مستقیم به دارایی های شماست؛ این کد شبیه به رمز حساب بانکی شماست و نباید آن را در اختیار افراد ناشناس قرار بدهید.
ساتوشی ناکاموتو (satushi nakamoto)
خالق بیتکوین که تا به الان ناشناس هست. نظرات درباره فرد یا گروه بودن این نام متفاوت است.
قرارداد هوشمند (smart contract)
یک الگوریتم برنامهریزی شده که شرایط یک قرارداد را به صورت اتوماتیک با توجه به کد پیش میبرد. معروفترین بلاکچین برای ایجاد قرارداد هوشمند اتریوم است.
استیبلکوین (stabale coin or digital fiat)
یک استیبلکوین ارزش خود را به اموالی که دیجیتالی نیست گره میزند. این پشتوانه میتواند، دلار، طلا و یا هرچیز با ارزش دیگری باشد. معروفترین استیبل کوین هماکنون تتر است که پشتوانهی دلار آمریکا را داراست.
توکن (token)
یک واحد از ارزشگذاری مالی که بر روی بلاکچین قرار دارد و معمولا کارایی های دیگری مانند قابلیت معاوضه، خرید و فروش و … را در دنیای واقعی دارد.
ویتالیک بوترین (vitalic buterin)
یک برنامهنویس که با کمک تیمش در سال ۲۰۱۵ اتریوم را خلق کرد.
کیفپول (wallet)
جایی که شما میتوانید دارایی دیجیتال خودتون رو نگهداری کنید. بسیاری از صرافی های ارز دیجیتال، کیفپول های دیجیتالی را برای نگه داری داراییتون به شما پیشنهاد میدهند. کیف پول ها دو دستهاند : کیفپول های گرم (آنلاین) و کیفپول سرد (سخت افزاری یا آفلاین)
در انتخاب واژگان این مقاله سعی شد واژگان با بیشترین کاربرد مورد بررسی قرار بگیرند. برای تکمیلتر کردن این موضوع پیشنهادات خودتون را با در میان بگذارید.