کیف پول نرم افزاری چیست؟
برای ذخیرهی پول چه به صورت فیزیکی و چه به صورت مجازی نیازمند به کیف پول هستیم. در این مقاله از کیف پولهای دیجیتالی و کیف پول نرم افزاری سخن خواهیم گفت که مخصوص ارزهای دیجیتال هستند. درواقع کیف پولهای دیجیتالی را میتوان نوعی نرم افزار یا سخت افزار دانست که آدرس رمزارزها بر روی بلاک چین را در خود ذخیره میکنند. رمز ارزها میتوانند توسط این کیف پولها ذخیره شوند یا انتقال یابند. کیف پولهای دیجیتالی چندین نوع هستند که در این مقاله به ذکر همهی آنها مخصوصا کیف پولهای نرمافزاری خواهیم پرداخت.
کیف پول دیجیتال چیست؟
«کیف پولهای دیجیتال» (Digital Wallets) یا کیف پول ارزهای دیجیتال که در بین کاربران ارزهای دیجیتال به «ولت» (Wallet) نیز معروفند، نوعی نرم افزار یا سخت افزار هستند که روی کامپیوترهای شخصی، گوشیهای هوشمند یا حتی سختافزارهای مخصوص اجرا میشوند. کیف پولهای دیجیتال مخصوص ذخیره، ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال هستند و کاربردی مشابه با کارتهای بانکی دارند؛ تمامی کیف پولها دارای آدرس عمومی و خصوصی هستند. آدرس عمومی کاربردی همانند شماره کارت دارد و آدرس خصوصی نیز مانند رمز اول این شماره کارت است که به هیچ عنوان نباید در اختیار شخص دیگری قرار بگیرد. زیرا افراد میتوانند با در دست داشتن آدرس خصوصی کیف پول به داراییهای دیجیتال داخل آن دسترسی پیدا کنند.
البته تفاوت اصلی که در کیف پولهای دیجیتال و کارتهای بانکی وجود دارد در کنترل آنهاست باید به این موضوع اشاره کنیم که هیچ نهاد سازمان یا موسسهای کیف پولهای دیجیتال را کنترل نمیکند. همانطور که میدانید کارتهای بانکی در کنترل بانکها هستند.
کیف پولها انواع گوناگون دارند و به طور کلی به سه دستهی کیف پولهای سخت افزاری، کیف پولهای نرم افزاری و کیف پولهای کاغذی تقسیم میشوند. در واقع بیشترین تفاوت کیف پولهای دیجیتال با یکدیگر، چگونگی ارائهی خدمات این کیف پولها است. در ادامه این مطلب قصد داریم که بیشتر در رابطه با کیف پولهای نرم افزاری صحبت کنیم، به همین دلیل اگر دوست دارید بیشتر در رابطه با دو نوع دیگر اطلاعات کسب کنید به مقالهی «کیف پول سخت افزاری چیست» و «کیف پول کاغذی چیست» مراجعه کنید.
کیف پولها در دسته بندیهای دیگری نیز قرار میگیرند که میتوان به متصدی و غیرمتصدی و متمرکز و غیرمتمرکز اشاره کرد.
به کیف پولهای دیجیتالی که خود کمپانی کیف پول از کلیدهای خصوصی کاربر نگهداری میکنند اصطلاحا «کیف پولهای متصدی یا کاستدی» (Custodial) گفته میشود و به کیف پولهای دیجیتالی که هیچ دخالتی در ذخیرهی کلیدهای خصوصی کاربر ندارتد، «غیرمتصدی یا نان کاستدی» (non-Custodial) میگویند.
کیف پول نرم افزاری
«کیف پولهای نرمافزاری» (Software Wallets) بیشترین تنوع را در بین دیگر انواع کیف پولها دارند. همانطور که از اسمشان مشخص است این کیف پولها نرم افزارهایی هستند که بر روی رایانه یا گوشی تلفن همراه نصب میشوند. از آنجایی که تمام آنها به نحوی با اینترنت در ارتباطاند، به آنها «کیف پول گرم» (Hot wallet) نیز گفته میشود.
میتوان گفت که تقریبا تمامی کیف پولهای نرم افزاری رایگان هستند. کیف پولهای نرم افزاری خود به سه دستهی کیف پولهای دسکتاپ، تحت وب و گوشی تقسیم میشوند که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
مزایا و معایب کیف پول نرم افزادر ادامه به مزایا و معایب کیف پول های نرم افزاری خواهیم پرداخت:
مزایای کیف پول های نرم افزاری
- کاربری سادهی کیف پولهای نرمافزاری.
- راهاندازی ساده کیف پول، ارسال و دریافت داراییهای دیجیتالی آسان برای تازهواردان.
- وجود تعداد زیادی کیف پولهای نرمافزاری (موبایل، دسکتاپ و وب) انتخاب را برای کاربران ساده میکند.
- مقرون به صرفه بودن اکثر کیف پولهای نرمافزاری رایگان هستند.
معایب کیف پولهای نرمافزاری:
- یکی از معایب اصلی کیف پولهای نرم افزاری امنیت پایین آنها است.
- به دلیل این که کیف پولهای نرمافزاری برای کارکردن باید به اینترنت متصل شوند که همین موضوع داراییهای دیجیتال کاربران را در خطر میاندازد زیرا هکرها میتوانند این کیف پولها را مورد حمله قرار دهند.
کیف پول موبایلی
کیف پولهای موبایلی اپلیکیشنهایی هستند که بر روی گوشیهای اندروید یا آیاواس نصب میشوند. این کیفها رایگانند و از آنجایی که همیشه در دسترس کاربران هستند کار با آنها راحتتر است. با تمامی اینها کاربران میتوانند به سادگی نسخهی مورد نظر خود را از سایتهای مربوطه و به صورت رایگان دانلود کرده و استفاده کنند. قابل ذکر است که کیف پولهای نرمافزاری قابلیت این که هم زمان و از طریق چندین دستگاه در دسترس کاربران قرار بگیرند را دارند که همین خصوصیت دوست داشتنی تبدیل به یکی از مزایای بزرگ کیف پولهای دیجیتالی شده است.
بهترین کیف پول موبایلی
در ادامه بهترین کیف پول موبایلی را معرفی خواهیم کرد:
کیف پول اگزودوس
یکی از برترین کیف پولهای موبایل و تحت وب است که چند ارزی بوده هماکنون از بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال پشتیبانی میکند. به دلیل سادگی کاربری اگزودوس یکی از بهترین انتخاب ها برای کاربران تازه وارد به دنیای ارزهای دیجیتال است. یکی از ایرادهایی که این کیف پول دارد و باعث شده انتقادهایی نسبت به اگزودوس بشود متن باز نبودن آن است که این موضوع برخلاف اهداف بیت کوین و بلاک چین است.
اگزودوس با داشتن امنیت بالا و سرعت انجام تراکنشهای خوب یکی از بهترین کیف پولهای نرمافزاری برای کاربران است.
کیف پول نرم افزاری تحت وب
در کیف پول تحت وب کاربران میتوانند از طرق مرورگر سیستم عاملهای خود با بلاک چین ارتباط برقرار کنند. پس برای استفاده از کیف پول تحت وب نیازی به دانلود و نصب برنامه روی سیستم عامل نخواهد بود و تنها وارد شدن به کیف پول از طریق مرورگری کامپیوتر برای کاربران دسترسی فراهم خواهد کرد.
زمانی که کاربران از طریق مرورگر با صرافی ارز دیجیتال ارتباط برقرار میکنند در واقع در حال استفاده از کیف پول تحت وب ارزهای دیجیتال هستند. قابل ذکر است که به غیر از صرافیها، سایتهای دیگری هم وجود دارند که خدماتی از قبیل نگهداری و مدیریت ارزهای دیجیتال را در بستر وب ارائه میدهند. کاربران میتوانند در اکثر کیف پولهای تحت وب، آدرس شخصی خود را بسازند و برای آن رمزعبور مشخص کنند. برخی سایتها نگهداری کلید خصوصی را خود برعهده میگیرند و برخی هم آن را به دارندگان کیف پول میسپارند.
بهترین کیف پولهای تحت وب
در ادامه بهترین کیف پول تحت وب را معرفی خواهیم کرد:
کیف پول Atomic Wallet
«کیف پول اتمیک» (Atomic Wallet) بوسیلهی تیم با تجربه و قدرتمند در سال ۲۰۱۷ ساخته شده و شروع به کار کرد. اتمیک والت یکی از بهترین کیف پولهای دسکتاپ محسوب میشود که طبق اطلاعات وبسایت رسمی اتمیک، این کیف پول بیش از ۵۰۰ هزار کاربر فعال داشته و توانایی پشتیبانی از بیش از ۳۰۰ ارز دیجیتال مختلف را دارد.
اتمیک یک کیف پول «غیرمتصدی» (Non-Custodial) است، به این معنی که مدیریت کلیدهای خصوصی را به به عهدهی کاربر میگذارد و این کلیدها را در سرورهای خود ذخیره نمیکند.
کیف پول نرم افزاری دسکتاپ
همانطور که از اسم این کیف پول نیز مشخص است کیف پول دسکتاپ برنامهای است که روی کامپیوتر دانلود شده و نصب میشود. تقریبا در تمام کیف پولهای دسکتاپ کلید خصوصی در دسترس کاربران قرار میگیرد. اطلاعات کلیدهای خصوصی به شکل یک فایل با پسوندی مشخص در کامپیوتر کاربر ذخیره میشود. قابل ذکر است که کاربران باید برای امنیت بیشتر از این فایل یک نسخهی پشتیبان تهیه کنند تا در صورت وقوع اتفاقی ناخوشایند بتوانند داراییهای دیجیتالی خود را باز پس بگیرند.
یکی از اساسیترین نکتههایی که در کیف پولهای دسکتاپ وجود دارد نگهداری ایمن از کلیدهای خصوصی است که کاربران باید به این موضوع دقت کنند. اگر به هر دلیلی سیستم عامل کاربران از دسترس خارج شده و کاربران نسخهی پشتیبان کلیدهای خصوصی یا کلمات بازیابی اکانت خود را نداشته باشند، باید ارزهای دیجیتال خود به فراموشی بسپارند.
بهترین کیف پول دسکتاپ
در ادامه بهترین کیف پول دسکتاپ را معرفی خواهیم کرد:
کیف پول الکتروم
کیف پول نرم افزاری الکتروم یکی از برترین کیف پولهای ارز دیجیتال است که از زمان پیدایش خود در بین کاربران ارز دیجیتال محبوبیت زیادی. الکتروم از سال ۲۰۱۱ و زمان پیدایش خود تا به امروز تغییرات زیادی را تجربه نکرده است. به دلیل کاربری پیچیده این کیف پول نرم افزاری، الکتروم برای کاربران حرفهای مناسب است. الکتروم متن باز بوده و گزینهی سگویت را به کاربران خود ارائه میدهد.
کیف پول دیجیتالی الکتروم به کاربران خود امکان میدهد تا امنیتی که از یک کیف پول دیجیتالی در نظر دارند را انتخاب کنند. به عنوان مثال؛ کاربران الکتروم میتوانند احراز هویت دوعاملی را فعال کنند یا کیف پول چند امضایی داشته باشند. کاربران این کیف پول قادر خواهند بود عبارت سید خود که برای بازیابی کیف پول است را بلندتر کرده (کاراکترهای آن را با انتخاب خود بیشتر کنند).
سخن پایانی
کیف پول های دیجیتالی یکی از مهمترین اساسهای ارز دیجیتال هستند که انواع مختلفی نیز دارند. یکی از کیف پول های دیجیتالی محبوب در بین کاربران کیف پول نرمافزاری است که برای تازهواردان به دنیای ارزهای دیجیتال بسیار مناسب بوده و نصب و راهاندازی آن هیچ هزینهای ندارد. کیف پول های نرمافزاری انواع مختلفی دارند که کاربران باید با توجه به نیازهای خود یکی از آنها را انتخاب کنند. در این مقاله به صورت کامل به معقولهی کیف پول دیجیتالی و کیف پول نرم افزاری پرداخته شده است.